EEN ANDERE KIJK OP LEIDERSCHAPSONTWIKKELING

Je kunt er haast niet omheen, de behoefte aan ‘nieuw leiderschap’. Er wordt veel over geschreven. Maar wat is dat dan, nieuw leiderschap? En hoe ontwikkel je het? Zoveel de term gebruikt wordt, zo weinig hoor je over nieuwe vormen van ontwikkeling en training van dit leiderschap. Terwijl het bekende gezegde luidt ‘als je blijft doen wat je deed, dan blijf je krijgen wat je kreeg’. Dat geldt ook voor trainersland. Het moet dus anders, het kan ook anders. Op dit vlak hebben de oude methoden van trainingen en ‘standaard modellen schuiven’ hun langste tijd wel gehad. De koning is dood, lang leve de koning!

De meeste mensen in het bedrijfsleven, managers en medewerkers, kennen het wel. Er moet iets veranderen, verbeteren, efficiënter kunnen, ontwikkeld worden of juist afgeleerd. We gaan naar een training, op een verzorgde trainingslocatie, in een zaaltje met bureaus, veel modellen en sheets, laptops op tafel en in de pauzes plegen we de nodige (werk)telefoontjes. Hier is op zich niets mis mee, vooral als het gaat om kennisontwikkeling. Je hoort iets, leert het, begrijpt het, slaat het op en past het toe.

GEDRAGSVERANDERING ALS UITGANGSPUNT

Voor duurzame gedragsverandering is echter meer nodig. En dat is nu net wat het nieuwe leiderschap van ons vraagt: gedragsverandering. Dit betekent dat we ons eigen gedrag hebben te onderzoeken, te (h)erkennen hoe dit voortkomt uit onze achtergrond, overtuigingen, dromen/ambities en angsten, wat het effect hiervan is op onze interactie met anderen. Elkaar op een diepere laag ontmoeten. Ervaren en integreren.

Dat is in mijn ogen waar nieuwe leiderschap over gaat: over wie je bent als mens en hoe je invulling geeft aan persoonlijk leiderschap, over leading by example, vanuit een helder innerlijk kompas, betrouwbaar zijn en doen wat goed is voor het grotere geheel met aandacht voor het individu daarbinnen.

DE KRACHT VAN OUTDOOR TRAINING

Afgelopen weekend namen wij met een klein groepje partners van Steyn&Allberg de proef op de som. We dompelden onszelf 3 dagen onder in de natuur, zonder luxe en weinig comfort, met vooral onszelf. Oké, en met een BBQ, kampvuur, whisky en marshmallows. Onder de bezielende begeleiding van Virgil van Dijk.

Ja, we werkten wel degelijk met of op basis van modellen en wisselden het geven van trainingen aan elkaar onderling af. Zo nam ik samen met Virgil de andere partners mee in de contactcirkel (ook wel transitiecirkel of hechtingcirkel genoemd), mijn favoriet, omdat het zoveel inzicht geeft, in het zelf, de onderlinge interactie, in veiligheid en onveiligheid. Voor managers en bestuurders vaak best spannende begrippen. Want hoe creëer je veiligheid en voorkom of elimineer je onveiligheid? Zo mooi om te zien hoe bij de ‘deelnemers’ kwartjes vielen en de impact van het hiermee werken.

Naast het begrijpen en delen van de werkmodellen (we zijn tenslotte trainers die willen groeien in ons ambacht en daarvoor hebben we zelf voor te gaan) ging het vooral om ervaren. In beweging komen en kleur bekennen. Elkaar zien, horen en verstaan. Zonder oordeel maar met openheid en nieuwsgierigheid. Je had ons aan het begin en na afloop moeten zien, van een gevarieerde groep inclusief 4 nieuwe collega’s (vreemden dus) naar een hechte groep met plezier en enthousiasme. Binnen 48uur!

Wat was het gaaf! Wat smaakt het naar meer. Wordt vervolgd.

OUTDOOR LEIDERSCHAPSONTWIKKELING OOK IETS VOOR JOU?

Wil jij ook een outdoor activiteit (dagdeel/dag/meerdaagse) voor jouw team? Een deepdive in je eigen leiderschap? Groei in samenwerking binnen het eigen (management)team? Ik kom graag met je in contact voor meer info en/of afstemming.

#competentiemanagement #leiderschap #nieuwleiderschap #talentonwikkeling #teambuilding #outdoortraining #persoonlijkeontwikkeling


Geef een reactie

%d