Heb jij je doelen helder?

Het belang van een heldere, relevante motiverende doelenstrategie

Het allerbelangrijkste bij het vaststellen van je doelen: check wat voor type doelen je hebt vastgesteld! Zijn het EIND-DOELEN – doelen die horen bij de menselijke ervaring- of zijn het MIDDELEN-DOELEN – dingen die we nodig hebben om dat te bereiken, zogenaamde ALS-DAN doelen?

Wanneer we deze twee met elkaar verwarren en tussendoelen/ALS-DAN-DOELEN nastreven alsof het einddoelen zijn, dan lopen we een serieus risico om uitgeblust of zelfs burn-out te raken of onszelf in een midlife crisis of depressie te storten.
 
Een voorbeeld van zo’n ALS-DAN-DOELEN valkuil, waarbij we de tussenstappen verwarren met onze einddoelen: ‘Ik wil veel geld verdienen’ Waarom? ​‘Zodat ik de vrijheid heb om te reizen, geweldige ervaringen op kan doen en zodat ik voor mijn gezin kan zorgen.’ Of ALS-DAN in de zin van ‘ALS ik veel geld verdien / die nieuwe auto heb / die promotie heb gemaakt …. pas DAN zal ik gelukkig zijn.’ En ondertussen gaat het leven aan je voorbij.
ALS-DAN-DOELEN zijn vaak kortzichtig en leiden ons van de ware essentie af.


Hoe stel je nu de doelen die er voor jou daadwerkelijk toe doen en hoe blijf je hieraan toegewijd?  Stel de simpele WAAROM vraag. Hiermee vallen de ALS-DAN-DOELEN al snel af. Die klínken namelijk vaak best logisch, maar hebben niet de intrinsieke motivatie, de emotionele connectie die onze echte WAAROM doelen wel hebben. Dát zijn zaken waarvoor we elke dag ons bed uitkomen en waar we ons met plezier voor inzetten. Onze WHY is de grootste motivator. ​


Stel jezelf de 3 Belangrijkste Vragen (Most Important Questions).
Je kunt hierbij dit overzicht gebruiken om je wezenlijke doelen te visualiseren.

de 3 MIQ methode van Vishen Lakhiani, Reimagining The Human Experience


Vraag 1: Welke ervaringen en belevenissen ambieer je in het leven? De echte WAAROM!
Waar word je gelukkig van, waarom doe je wat je doet? Misschien wil je graag een betekenisvolle liefdesrelatie of vind je hechte vriendschappen belangrijk? Of wil je niets liever dan een harmonieus gezinsleven. Of wil je zoveel mogelijk nieuwe indrukken opdoen en de wereld rondreizen? Een bestseller schrijven? Je inzetten voor anderen, dieren, de aarde? ​

Vraag 2: Welke groei en ontwikkeling vraagt dit van je? HOE word je de persoon die bovenstaande ervaringen realiseert?
Ga je andere, nieuwe talen leren? Zijn er boeken die je hierover kunt lezen? Vaardigheden en competenties die je hebt leren? Hoe ga je je ontwikkelen, hoe realiseer jij je persoonlijke groei? Wie kan je daarbij helpen? ​

Vraag 3: Hoe wil je bijdragen en een positieve invloed hebben op de wereld? WAT is jouw unieke bijdrage?
Als jij aan het worden bent wie je wilt zijn, helemaal doet wat ten diepste bij jou past, hoe zou je dan iets ‘teruggeven’? Waarmee zou je anderen kunnen helpen? Met welke inspanning kun jij een beetje geluk verspreiden, vriendelijkheid doorgeven? ​

Naast het beantwoorden van de 3 MIQ’s, is het goed om jezelf met je doelen uit te dagen. ​Bijvoorbeeld door de 50/50-regel toe te passen: 50% van je doelen zijn realistisch (je hebt er vertrouwen in dat je ze kunt behalen), maar de andere 50% hebben maar een slagingskans van ongeveer 50%. Dit zijn je stretchdoelen, doelen die ongelooflijk spannend zijn en een beetje eng, omdat je niet zeker weet of je hierin zult slagen. Maar je geeft ze toch een kans! Wat de uitkomst ook zal zijn, deze stretch maakt dat je sowieso zult groeien.

Succes en veel plezier,

Liefs,

Saskia

“we are forced to choose a career before we can legally order a beer”

#persoonlijkeontwikkeling #groei #persoonlijkleiderschap #training #coaching #humanexperience


Geef een reactie

%d