HSP en afwijzing

Ben jij Hoog Sensitief? Voel jij je snel ‘afgewezen’ en komt dat hard aan?

Bedenk dan wat vaker dat je waarschijnlijk niet ècht afgewezen wordt, dat het niet aan jou ligt èn dat je aan de gedachte van afwijzing iets kunt doen. Grote kans dat je jezelf in onderstaande herkent. Lees vooral ook de tips hoe hier mee om te gaan.

Veel hooggevoelige mensen (HSP’s) hebben zogenaamde rejection sensitvity. Hiermee zijn ze als het ware ‘dubbel genaaid’: ze hebben niet alleen last van de afwijzing zelf, maar vooral/ook van de angst om afgewezen te worden.

Het effect
Je bent je constant bewust van deze angst, waardoor je moeilijk op anderen afstapt: je gaat als het ware bij voorbaat al uit van een ‘nee’. Uit onderzoeken is gebleken dat je bewust of onbewust extra alert bent op signalen die ook maar iets van afwijzing of afkeuring voorspellen. Dit is niet alleen behoorlijk vermoeiend, het beïnvloedt ook je gedrag.

Je verkeert continu in een verhoogde staat van waakzaamheid (alert op signalen), waardoor je mentale welzijn onder druk staat. Je gaat uit van het negatieve, waardoor je terughoudend opstelt, niet snel om hulp zult vragen en negatieve reacties je meer kwetsen dan je zou willen. Vanuit dit pijnlijke gevoel van afwijzing reageer je niet altijd handig, wat met een beetje pech tot conflict of afstand leidt, waardoor je jezelf nog verder terugtrekt en isoleert. Een kleiner wordende sociale kring als selffulfilling prophecy.

Mogelijke oorzaken
Aan deze krampachtige focus op indicatoren voor mogelijke afwijzing liggen vaak ervaringen uit onze vroege jeugd ten grondslag Afwijzing, verwaarlozing of afkeuring door onze ouders vergroten deze sensitiviteit, maar ook gepest of uitgesloten worden. Een veel voorkomende valkuil is dat we deze eerdere negatieve ervaring steeds meer gaan leven en bevestigen (binnen de Transactionele Analyse wordt dit ‘script’ genoemd).
Een andere oorzaak ligt in het gegeven dat HSP’s doorgaans meer prikkels uit hun omgeving waarnemen dan anderen en deze ook nog eens diepgaander verweken. Negatieve ervaringen wegen dus ook gewoon zwaarder.


Waar je op kunt letten

  • ben je bewust van emotionele stress en werk aan een betere emotieregulatie
  • voorkom overprikkeling, zorg voor jezelf en neem voldoende rust
  • bevraag kritisch je eigen gedachten: zijn je interpretaties wel juist en je conclusies terecht? Check je denkfouten en vul niet in voor een ander maar vraag er naar
  • onderzoek allereerste ervaringen van afwijzing en ‘neutraliseer’ ze
  • train jezelf actief in het het ‘niet oordelen’, niet over jezelf, niet over de ander, niet over de situatie

Gevoeligheid is een kracht, ook al voelt het soms misschien als een zwakte. Benieuwd hoe dat ook voor jou kan werken?
In mijn coaching en trainingen kun je hier concreet mee aan de slag.

#coaching#training#persoonlijkeontwikkeling#HSP


Geef een reactie

%d bloggers liken dit: