Leven vanuit je ware zelf

โ€ข

๐‰๐ž โ€˜๐ฐ๐š๐ซ๐ž ๐ณ๐ž๐ฅ๐Ÿโ€™โ€ฆ ๐ฐ๐š๐ญ ๐ข๐ฌ ๐๐š๐ญ ๐๐š๐ง?
Het โ€˜zelfโ€™ is de positieve kern waar ieder mens mee wordt geboren.ย Het is wat je werkelijk, diep van binnen, echt bent. Het zelf heeft een actualiseringstendens: het wil zijn verborgen talenten actualiseren. Dit maakt elk individu uniek. Leven vanuit je ware zelf geeft veel meer voldoening dan overleven.

๐‡๐ž๐ญ โ€˜๐ณ๐ž๐ฅ๐Ÿโ€™ ๐ก๐ž๐ž๐Ÿ๐ญ ๐จ๐ง๐ฏ๐จ๐จ๐ซ๐ฐ๐š๐š๐ซ๐๐ž๐ฅ๐ข๐ฃ๐ค๐ž ๐š๐œ๐œ๐ž๐ฉ๐ญ๐š๐ญ๐ข๐ž ๐ง๐จ๐๐ข๐  ๐จ๐ฆ ๐ณ๐ข๐œ๐ก ๐ญ๐ž ๐ค๐ฎ๐ง๐ง๐ž๐ง ๐จ๐ง๐ญ๐ฐ๐ข๐ค๐ค๐ž๐ฅ๐ž๐ง.
Niet altijd en niet door iedereen, maar het is wel belangrijk dat je in je kindertijd deze onvoorwaardelijk acceptatie hebt ervaren, met name door je ouders/opvoeders. Niet zozeer je gedrag, maar wel wie je bent als persoon.

Wanneer deze acceptatie voorwaardelijk was, bijvoorbeeld doordat ze gekoppeld werd aan het leveren van prestaties of het plezieren van anderen, ๐˜ฅ๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ญ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜ซ๐˜ฆ ๐˜ฅ๐˜ข๐˜ต ๐˜ซ๐˜ฆ ๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜ฑ๐˜ข๐˜ด ๐˜ฎ๐˜ฐ๐˜ค๐˜ฉ๐˜ต ๐˜ป๐˜ช๐˜ซ๐˜ฏ ๐˜ข๐˜ญ๐˜ด ๐˜ซ๐˜ฆ ๐˜ข๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ฑ๐˜ข๐˜ข๐˜ญ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜ฆ๐˜ช๐˜ด๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ท๐˜ฐ๐˜ญ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ฅ. 
Hoge eisen waar je nooit aan kon voldoen. In dat geval ๐˜ญ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜ซ๐˜ฆ ๐˜ฅ๐˜ข๐˜ต ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ท๐˜ข๐˜ข๐˜ณ๐˜ญ๐˜ช๐˜ซ๐˜ฌ ๐˜ธ๐˜ข๐˜ด ๐˜ฐ๐˜ฎ ๐˜ซ๐˜ฆ๐˜ป๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ง ๐˜ต๐˜ฆ ๐˜ป๐˜ช๐˜ซ๐˜ฏ. Je liep hiermee namelijk het risico geen liefde en affectie te ontvangen, van levensbelang.

๐•๐จ๐จ๐ซ๐ฐ๐š๐š๐ซ๐๐ž๐ฅ๐ข๐ฃ๐ค ๐š๐œ๐œ๐ž๐ฉ๐ญ๐š๐ญ๐ข๐ž ๐›๐ž๐ญ๐ž๐ค๐ž๐ง๐ญ ๐ฏ๐š๐š๐ค ๐ก๐ž๐ญ ๐ฏ๐ž๐ซ๐ฅ๐ข๐ž๐ณ๐ž๐ง ๐ฏ๐š๐ง ๐ฃ๐ž โ€˜๐ณ๐ž๐ฅ๐Ÿโ€™
Je ging en gaat je naar de voorwaarden van anderen gedragen, vanuit je behoefte aan liefde en waardering. Door dit (over)aangepaste gedrag kun je je echter van jezelf vervreemd hebben. Je ontwikkelde een โ€˜valsโ€™ zelf, een โ€˜onecht ikโ€™ en je โ€˜ware zelfโ€™ raakte steeds meer op de achtergrond.

Zelfs zo ver dat je niet een meer weet wat je รฉcht denkt en voelt en wat je denkt en voelt omdat anderen dat van je verwachten. Ben je bijvoorbeeld echt zorgzaam of komt dat voort uit de eisen en verwachtingen van anderen (zoals je ouders, bijvoorbeeld de zorg op je nemen voor een ouder, broer of zus)?

Je zelfbeeld wordt bepaald door de voorwaarden die anderen aan je stellen en niet meer door je โ€˜ware zelfโ€™. Je bent niet meer โ€˜echtโ€™ want je bent het contact met je โ€˜ware zelfโ€™ verloren. Hoe veeleisender de voorwaarden, des te aannemelijker is het dat je een negatief zelfbeeld ontwikkelt. Hoe groter het verschil tussen ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ท๐˜ข๐˜ญ๐˜ด๐˜ฆ ๐˜ป๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ง en ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ธ๐˜ข๐˜ณ๐˜ฆ ๐˜ป๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ง (incongruentie, Rogers), hoe verder je van jezelf verwijderd bent. Met als gevolg stress, druk, fysieke klachten, perfectionisme, gemis van verbinding etc. Je bent eerder aan het ‘overleven’ dan aan het leven.

Herkenbaar?

Gelukkig is er altijd een weg terug, naar zijn wie je in wezen bent. De positieve kern gaat nooit verloren.

Wil jij dat ook, (meer) leven vanuit je ware zelf? Van overleven naar vrijuit leven?
Ik ontmoet je graag.

#persoonlijkegroei#persoonlijkeontwikkeling#warezelf#groei#ontwikkeling#coaching#training#levenvanuitjekern#vrijheid#persoonlijkleiderschap

PS Mijn moeder schreef niet lang voor haar overlijden over mij o.a. het volgende: โ€˜๐˜ป๐˜ช๐˜ซ ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ง๐˜ต ๐˜ฅ๐˜ข๐˜ต ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ญ๐˜ฆ๐˜ท๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฎ๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ช ๐˜ช๐˜ด ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฅ๐˜ข๐˜ต ๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜ข๐˜ญ๐˜ต๐˜ช๐˜ซ๐˜ฅ ๐˜ฉ๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ฑ ๐˜ช๐˜ดโ€™.
Dat had ze goed gezienย โค๏ธ.

leven in vrijheid

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: